Farsangi jelmez

Mi volt előbb: a tyúk, vagy a tojás?

Ezúttal azonban hanyagoljuk a tojásokat és maradjunk a tyúknál. Ez a bájos jelmez könnyen elkészíthető, költséghatékony és, ami mindennél fontosabb, kényelmes, nem gátolja a mozgást, viselésekor a hőguta sem fenyeget. Szóval ideális a farsangi mulatsághoz. És hogy mi kell az elkészítéséhez?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHozzávalók:

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

Amint a képek mutatják, a tökéletes tyúkjelmezhez elengedhetetlen az otthoni ruhatár. Azonban, mint általában a divatszakmában, a fejdísz és egyéb kiegészítők, átalakítják az egész viseletet. Szóval kezdjük mi is a fejdísznél!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. lépés: rajzolás-vágás-ragasztás

A lenti képen megadott ábrák szerint, kartonra és filclapra rajzoljuk meg, majd vágjuk ki a taréjt, a csőrt és a szemeket. A taréjhoz kettő-kettő szükséges úgy a kartonból, mint a piros filclapból. Figyelem: fontos, hogy a filclapból kivágott taréj kicsit nagyobb legyen, mtyuk1 001int a kartonból kivágott. A taréjalakú filclapot úgy ragasszuk rá a taréjalakú kartonra, hogy a filclap egy kicsit lecsüngjön minden oldalt.

A csőrből is kettőt vágjunk ki, egyet kartonból, egyet pedig piros filcből. A taréj készítéséhez hasonlóan, ez esetben is a csőr alakú filclap kicsit nagyobb legyen, mint a csőr alakú karton. Ragasszuk össze a csőröket.

A tyúkszemeket filclapokból vágjuk ki, egy-egy párat a 3.a. (barna filclapból) és a 3.b. (fekete filclapból) ábra alapján.

2. lépés: összeillesztés

Vágjuk le a bizonyos harisnya lábszárait, de ne tegyük nagyon messzire, mert nemsokára kelleni fog a melldísz és a tyúkfarok elkészítéséhez. A megcsonkított harisnyát a volt lábak tövénél kössük össze, a csonkot pedig fogjuk közre a két taréjjal. A kartontaréj darabokat két oldalt ragasszuk össze (közreszorítva az elkötött harisnyavéget), majd alul, a kartondarabokról lecsüngő filclapokat piros cérnával és pár öltéssel varrjuk meg. A taréjt több ponton is erősítsük a harisnyadarabhoz.

A következő mozzanat a tyúkszemek rádolgozása a harisnyára. Először a fekete tyúkszemeket folyékony ragasztóval ragasszuk a barnákra, majd fekete cérnával, nagyjából a fejdísz közepére, varrjuk a harisnyához. (A fekete filcszem tetszés szerint helyettesíthető nagy kabátgombbal is.)

A fejdísz utolsó mozzanata: a csőr rádolgozása a harisnyára. A módszer és a technika hasonló, mint a taréj rávarrásakor, azonban ne felejtsük el a csőrt hosszában kettéhajtani. Ez esetben ne spóroljunk a piros cérnával, no meg az öltésekkel sem, mert ez lesz a fejdísz csúcspontja, vagyis az, ami bármikor leszakadhat.

Következzen a mell- és hátdísz!

tyuk2 001

1. lépés: rajzolás-vágás-ragasztás

A képen látható ábra alapján, kartonból vágjuk ki a nagy, kifliszerű mell- és hátlapot (vagyis a képen látható ábrából két darab kell), majd a bejelölt helyeken, kétoldalt lyukasszuk ki.

A piros vonalakkal kitöltött elemeket piros, puha filclapból vágjuk ki.

2. lépés:  a mell- és hátlapok összekötözése

A félretett harisnyalábakból egyet vágjunk ketté, majd kössük össze a mell- és hátlapokat a következő módon: az egyik harisnyadarab tetszőleges végét fűzzük át a mell-lap jobb felső sarkán lévő lyukon, majd egy akkora bogot kössünk a harisnyára, hogy az ne férjen át a lyukon, ha visszafele húzzuk. A harisnya másik végét bujtassuk át a hátlap jobb felső sarkán lévő lyukon, és a már kipróbált módon csomózzuk meg a végét. Ugyanezt ismételjük meg a maradék harisnyadarabkával, a bal oldalak összekötésekor.

3. lépés: krepp papír!

A krepp papírból vágjunk le két körülbelül A/3-as méretnek megfelelő darabot, majd külön-külön hajtsuk ketté, és az alját tetszés szerint csíkozzuk, vágjuk be. A nem bevagdosott felületet tűzőgéppel fogjuk a mell- és hátlapra. Figyelem: NE azt a felületet válasszuk, ahol a csomó van, hanem “fordítsuk ki”, így nem kell bajlódni a harisnyacsomók eltüntetésével. A mell-lapra tűzzük oda a piros filcből kivágott elemeket.

Kész is a melldísz! Jöhetnek a szárnyak!

tyuk3 001

A képen látható ábra alapján, kartonra rajzoljuk meg, majd vágjuk ki a szárnyakat. A bejelölt két ponton lyukasszuk ki a kartont, majd fűzzünk át egy darabka gumit/fonalat a lyukakon. A gumi-/ fonaldarab akkora legyen, mint az álarcosbálba készülő karjának a kerülete (ha fonallal dolgozunk, valamivel többet hagyjunk rá). Ha mindezzel elkészültünk, akkor vonjuk be a szárnyakat krepp papírral, úgy, hogy elrejtsük a gumi-/ fonalcsomókat.

És csak azért, hogy ne mondhassa senki, hogy ennek az írásnak se füle, se farka, következzen a farkdísz!

A képen látható ábra alapján, kartonra rajzoljuk meg, majd vágjuk ki a farkdíszt. Vonjuk be ktyuk4 001repp papírral, majd kössük rá a maradék harisnyadarabot. Ez kerül a derékra. Figyeljünk arra, hogy a legyezőforma szélesebbik része felfele irányuljon, így lesz igazából büszke és szép a tyúkunk.

Készen is volnánk…csakhogy,

szerintem a jelmez nem minden, kell hozzá a jókedv, s egy kis kotkodácsolás sem árt.

További jelmezötletek:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s