Húsvéti kosárka

Ha húsvét, akkor legyen bárány, nyúl, kacsa és irdatlan mennyiségben tojás! No, de nem csak az ünnepi menüben, hanem az asztalon dekorációként, vagy a legkedvesebb locsolónknak szánt ajándékként. Húsvétig még bőven van idő beszerezni az alapanyagokat, és a nagytakarítást megelőzően kreatívkodni, kézműveskedni egy kicsit.

Hozzávalók (a kosárhoz, a báránykához és a tojás díszítéséhez):

 • unnamedszívószál, vizespohár
 • barna rafia papírszalag
 • barackszínű sodort papírszalag
 • tű, cérna, olló
 • színes hímzőfonal
 • ragasztószalag
 • Südor folyékony ragasztó
 • húsvéti dekorfű
 • Nebulo ragasztó gyurma
 • fehér puha filclap
 • sötét barna (lehetőleg kétoldalú) karton
 • hurkapálca (elég a 30 cm-es is)
 • 25 mm-es fehér Cre Art pompon
 • 12 mm-es kerek ragasztható, mozgó szemek

1. Kosár

Egy kosár-váz elkészítéséhez mindössze 5 darab vékony szívószálra lesz szükség, és egy vizespohárra, amely a méretet, formát adja. A szívószál hossza kevésbé számít, hiszen méretre vágható (nem toldható), azonban minél vastagabb a szívószál, annál nehezebben hajlítható.

Első lépésben, helyezzük egymás mellé a szívószálakat, majd a körülbelüli felező pontokat szúrjuk át egy tűvel, és fűzzük fel egy szál cérnára.

2015-03-09 20.40.49

A középponton rögzítve, csillag alakzatba rendezzük el a szívószálakat, majd kössük meg. Az így kialakított közepet, folyamatosan lapítsuk.

2015-03-09 20.45.16A közepet kössük át barna rafia papírszalaggal, majd addig tekergessük keresztbe-kasul-átlósan, vagyis minden irányba, amíg elrejtjük a fehér közepet.

2015-03-09 20.47.43A rafia papírszalagban az a jó, hogy van tartása, de ugyanakkor könnyen csomózható, sodorható, egyenesíthető. Ezért is figyeljünk arra, hogy a tekergetés folytán a szalag, amennyire lehetséges, ne csavarodjon. (Mellékesen megjegyzendő, hogy a rafia papírszalag a Printkerben leértékelt, vagyis olcsó és gyorsan fogy.) És akkor, következzen a nem szokványos kosárfonás.

Az egyik kezünkkel a vázat tartjuk, ügyelve a középpontra, hogy a szívószálak ne mozduljanak el, a másik kezünkkel pedig, tekerjük át egy szívószálon a szalagot. Ez mindössze egy fentről lefele, majd lentről felfele történő mozdulat. Azonban nem teljes köríven történik, mert folyamatosan áttérünk a következő szívószálra, így inkább hurkoláshoz hasonlítanám a folyamatot.

2015-03-09 20.58 2015-03-09 20.58_m 2015-03-09 20.59

Természetesen a szalagot annyira feszítsük meg, hogy a váznak legyen tartása, de a szívószálak ne hajlítódjanak meg. A folyamat során kétféle felület keletkezik, a képen látható oldal a kosár külseje, méghozzá az alap. Az alap akkora, amekkora a vizespoharunk feneke.

Az alapunk belsejére helyezzük a poharat, és meghajlítjuk a szívószálakat. A szívószál természetéhez tartozik, hogy nem adja meg egykönnyen magát, így bevetjük a ragasztó szalagot is.

2015-03-09 21.05.04

Kivesszük a poharat, és folytatjuk a “kosárfonást”. Mikor elég stabilnak érezzük a vázat, eltávolítjuk a ragasztószalagot, és visszahelyezzük a poharat, majd poharastul folytatjuk a már megszokott szalagcsavargatást. A művelet addig tart, amíg van mire csavargatni. Az utolsó csavarást folyékony ragasztóval rögzítsük.

Ha megszáradt a ragasztó, az utolsó rétegbe fűzzük be a barackszínű sodort papírszalagot, és kössünk egy masnit.

A kosár füle három rafia papírszalag összefonásából jön létre, a végeket, pedig egy-egy szívószálba dugjuk. Ha nem rögzül, akkor használjunk folyékony ragasztót.

A kosárba tegyünk húsvéti dekorfűt.

További vessző nélküli kosárfonási ötleteket találhatsz a Praktika 2015. márciusi, XIX. évf., 3. számában.

2. Hímes (esetünkben csíkos) tojás

Vegyünk egy közepes méretű tojást, jól mossuk meg, majd egy tűvel lyukasszuk ki a tetejét és az alját is. Fújjuk ki a belsejét egy tálba. Van úgy, hogy ennyi is megteszi, van úgy, hogy nem. További tojásfújási praktikák: a lyukasztáshoz használjunk kötőtűt, így a bemeneti és a kimeneti lyuk is nagyobb lesz. A kötőtűvel törjük össze a tojás sárgáját, és csak ezután fújjuk ki a belsejét. Ezen a ponton megáll a tojásfújási szaktudásom, de ajánlani tudom a következő blogbejegyzést (web: http://gyereketeto.blogspot.hu/2012/03/tojas-kifujasa-konnyeden.html utolsó ellenőrzés: 2015. 03. 14.), amelynek érdekessége, hogy a tojáskifújás egy lyukon történik, mindössze egy injekciós tű és fecskendő révén. Hogy ez hogy lehetséges? A válasz: fizika.

A tojáskifújási kalandunk után, jöjjön a díszítés.

2015-03-09 23.37Kenjük be ragasztóval a tojás felületét, majd a ragasztós felületre csavarjuk fel a hímzőfonalat. Erre a célra jó bármilyen folyékony-, pillanat-, vagy mindent ragasztó — még a decoupage ragasztót is megkockáztatnám, ha nincs más kéznél — fonalak terén pedig, bármilyen hímzőfonal megteszi, én a macskafejes fajtát használtam.

A Praktika 2015. márciusi, XIX. évf., 3. számában ehhez hasonló ötlet a Deréköv kenderzsinórból, de egyéb kreatív húsvéti, tojásfestési és dekorációs ötleteket is találhatsz benne.

3.  Bárányka

unnamed (1)A tojásőrző bárány elengedhetetlen, hiszen sikerülhet akármilyen jól a kosarunk, a hímes tojásunk, egy aranyos állatka mindig feldobja a kompozíciót.

Scan0002A báránykát, amely kb. 6 cm átmérőjű, a sablon alapján átrajzoljuk a kartonlapra, illetve a filclapra.

Az A-val jelzett sablont kétszer kell a barna kartonra átrajzolni, az egyik ebből tükörkép legyen (ennek megfelelően figyeljünk oda, hogy mit hogyan rajzolunk át, vágunk ki és ragasztunk!). A fejet, a lábakat, illetve a kezeket úgyszintén kartonból vágjuk ki. A többit puha fehér filclapra rajzoljuk át, majd vágjuk ki. Az A-val jelzett minta közé kerül a hurkapálcika. Majd rendre felragasztjuk az elemeket. Ismételtem hangsúlyozom, hogy a bárányka elkészítésének a buktatója, ha valamit tükörképbe rajzolunk át, ám a rá ragasztandót elfelejtjük tükröztetni. Így az elemek nem fogják fedni egymást.

2015-03-09 23.01.14

A bárányka elejére kerül: a fejforma hiányát őrző filclap, a fehér filclapelemmel és a szemekkel kidekorált fej, a kezek és a lábak. A kidekorált fejet ragasztó gyurmával rögzítsük az alaphoz. 2015-03-09 23.39A bárányka hátára a nagy fehér filclapelem kerül, és egy fehér pompon. Készen is van a tojásőrző aranyosan guvadt szemű báránykánk.

A bárányka pálcikáját méretre vágjuk, majd belecsúsztatjuk a kosárka egyik szívószáljába.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s