A 2015-ös húsvéti kézműves pályázatra érkezett: csuhé nyuszi

“Az ünnepi készülődés során különféle anyagokat felhasználva sokféle kézműves tárgyat készítettünk. A gyerekek számára mind között a legérdekesebbnek vélt foglalkozás a csuhé nyuszi készítése volt, hisz sokan most dolgoztak először természetes anyaggal.”

SAMSUNG CAMERA PICTURESHozzávalók:

  • csuhélevél
  • papír
  • raffia
  • olló
  • szegfűszeg
  • ragasztópisztoly
“A csuhét beáztattuk langyos vízbe és kiválasztottuk a legszélesebb leveleket. Ennek a levélnek a közepébe gömbölygetett papírgombócot helyeztünk, majd raffiával szorosan körültekertük, a kötést dupla csomóval rögzítettük (ez lett a nyuszi teste). A kötés fölött -mintegy folytatólagosan- szétnyitottuk a levelet, és az előzővel megegyező módon, csak kisebb papírgalacsint felhasználva formáltuk ki a nyuszi fejét. A kötés fölötti levélvégekből választottuk ki a két fülre leginkább hasonlítót (tetszés szerint lehetett kajla fület, hosszú, hegyes fület alakítani), ezt meghagytuk, a többit ollóval lenyírtuk.
A nyuszi tappancsai két vékony csuhélevélből készültek. Ezeknek mindkét végét anyagában megcsomóztuk. Az egyik lett a mellső láb, a másik a hátsó, amit még félbe kellett hajtanunk és elkötnünk, hogy a farkinca se hiányozzon.
A mancsokat ragasztópisztollyal rögzítettük, bajusza úgy lett, hogy tűvel átfűztük a raffiaszálat a csuhén, szegfűszegből szemét ragasztottunk, és színes raffiából masni is került a nyakába.
“…kerekecske, gombocska, készen van a nyulacska.” A 28 diákkal kétszer 45 perc alatt készült el a munka. Minden fáradságot megért látni, ahogyan a gyerekek simogatták, dédelgették a különleges kis figurát.
 Reméljük, hogy munkákkal ötletet, kedvet tudunk másoknak is adni.” (Raffai Erzsébet)
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Szegedi Arany János Általános Iskola
1. a. osztály
felkészítő pedagógus: Raffai Erzsébet
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s