Ajándékötletek ballagásra: ballagó bagoly

A következő ballagási ajándékötlet fiúknak és lányoknak egyaránt ajándékozható. Hogy mi is lehet ez? A már-már ballagási szimbólummá vált bagoly, a ballagási kellékekkel együtt.

bagoly

Hozzávalók:

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

A kép alapján készítsük el a sablont, majd rajzoljuk át az elemeket a filclapra.

Scan0024

A bagoly testéből 2 db kell.

2015-04-27 15.18

A szárnyakat úgyszintén duplázzuk, így összesen 4 darabunk lesz, 2 jobb- és 2 balszárny. A képen látható bagolynak a szárnyai és a farkdísze egyező színű, a csőr és a lábak úgyszintén.

2015-04-27 15.27A két testelemet összeillesszük úgy, hogy fedjék egymást. Az elemek fonákján fogunk varrni, vagyis arra figyeljünk, hogy fordítva kell összevarrnunk a két elemet, a színük befelé, a belső rész pedig kifelé legyen. Gombostűkkel, vagy nagy fércelő öltésekkel tűzzük össze a két elemet, vigyázva arra, hogy ne csússzanak el.

Közel a szélhez, a cérna szálát duplázva, egyszerű öltésekkel varrjuk össze a két elemet, majd szedjük ki az elnagyolt, pusztán a rögzítést segítő fércelő öltéseket. A bagoly testének összevarrásakor figyeljünk arra, hogy hagyjuk szabadon a szárnyak helyét, és a fején egy szakaszt, hogy tudjuk majd kitömni az állatkánkat. 🙂 A leírtakhoz hasonlóan járjunk el a szárnyak esetében is. A szárnyak külön lesznek kitömve, szóval ez esetben is ne varrjuk teljesen körbe a szárnyakat (csak kitömés után).

Ha elkészültünk az egyszerű varrással, a biztonság kedvéért (mamám szerint pedig, hogy senki ne szidja a kezünk munkáját), dupla cérnaszállal szegjük körbe a levarrt részeket.

Az öltéstechnika: kössünk bogot a fonal végére, majd szúrjuk át az anyagon. Készítsünk egy hurkot, majd alulról, az első öltéstől valamivel távolabb, szúrjuk át ismét a tűt. Vigyázzunk arra, hogy a hurkot ne húzzuk meg! A hurkon öltsünk át, és húzzuk meg a szálat. Ennél az átöltésnél fontos az irány: kívülről befele/ balról jobbra/ fentről le, mindegy hogy nevezzük, csak ne fordítva legyen! (Az öltéstechnika leírása mellé képeket találsz a 2015 februárjában közzétett, Virágkitűzők filcből című bejegyzésben.)

2015-04-27 16.56

És akkor következzen a neheze! Minden összevarrt elemet ki kell fordítani.

Először a szárnyakat tömjük ki. A szárnyak kitömésekor, a szárnytőnél hagyjunk szabadon egy sávot, hogy majd tudjuk a testhez rögzíteni.

2015-04-27 17.21

Ha felvarrtuk  a kitömött szárnyakat, kezdjük el felragasztani a kimaradt elemeket, és csak ezután tömjük ki a baglyot.

2015-04-27 18.02Első lépésben tervezzük meg, hogy mit hova fogunk helyezni, majd lássunk neki a díszítő varrásoknak.

1048-3000x3000A szemek kivágásához használjunk körsablont.

A fenti sablonképen látható szemekre egy 30-as nagyságú színes filckör kerül, következik a 26-os fehér kör, végül a kicsi, 20-as fekete filckör.

Varrjuk le a szemeket, és ne feledkezzünk meg a bagoly szeme fényéről sem.

Hímzőfonallal díszítsük ki a mellkas, azaz a középső elemet is. Rajzoljuk elő a hullámvonalakat, majd száröltéssel varrjuk ki a mintát. A középső elem bevágása a csőr helyét és dőlésének irányát jelzi.

2015-04-27 18. 54

A száröltés leírása:

oltes3 001

(A kép forrása: Jane Greenoff: A keresztszemes hímzés nagykönyve. Budapest, 2003, Magyar Könyvklub, 104. oldal)

Ha elkészültünk a díszítő varrással, mindent szépen sorjában felragaszthatunk. Ne feledkezzünk meg a farokdíszről sem.

bagoly_hat

  Már csak a kitömés maradt hátra. A bagoly aljára szórjunk egy marék rizst “nehezékként”, majd tömjük ki háztartási vattával. A bagoly fejét varrjuk össze, vagy az egyszerű hurkolásos öltéstechnikával, vagy a valamivel elegánsabb, fektetett nyolcasszerű öltéssekkel. A fektetett nyolcas-öltés lényege: belülről szúrjunk kifele, (hurok), majd ismét belülről ki, (hurok), és így tovább.

Az elkészült baglyunk szárnyára varrjuk fel a párizsi kapcsot, így a baglyunk akár “össze is kulcsolhatja” a szárnyait.

bagyoly_2

Következzenek a ballagási kellékek!

Fekete kartonból, vágjunk ki egy 4,5 x 4,5 cm-es négyzetet (segédvonalakként húzzuk meg az átlókat), és egy 10 x 2,5 cm-es téglalapot. Pauszpapírból pedig egy 10 x 0,5 cm-es téglalapot.

2015-04-30 08.50A fekete téglalapból hengert hajlítunk, a végeket összeragasszuk. A henger külsejére felragasszuk a pauszpapír-csíkot. A felragasztott csíkkal ellentétesen, a henger oldalának belső részeire, átlósan feltapasztva ragasztószalag-csíkokat ragasztunk, amelyekre ráhelyezzük a négyzetet.

Készítsünk rojtot.

Tekerjünk hímzőfonalat egy kb. két ujjnyi vastagságú, lehetőleg téglatest alakú, vagy legalábbis lapos tárgyra. Ha már kellő vastagságú a tekerés, szedjük le a fonalat vigyázva, hogy ne tekeredjen le. Vágjuk el a tekercs egyik oldalát, a másik oldalt pedig (a szálak közepén) kössük össze. Egyharmad-kétharmad arányban hurkoljuk át a fonalszálakat, bogozzuk meg, és már készen is van a rojtunk. A rojtot a huroknál fogva fűzzük fel. A szál (amin a rojt van) mindkét végét fűzzük be egy tűbe, és szúrjuk át a mini ballagási sapkánk közepén. Bogozzuk meg a szálakat, majd a bogot ragasszuk le ragasztószalaggal. Így a rojtunk sem fog ide-oda csúszkálni. Készen is van a ballagási sapka!

A feltekert papírocska bármekkora lehet. Ez jelképezi a diplomát, de erre a papírocskára kerülhet életbölcsesség, jókívánság, vagy pár megható szó.

Fergeteges, emlékekben gazdag ünneplést kívánok mindenkinek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s