Retro üveg alátét, avagy fejlesztő társasjáték

Hova kerül a társasjáték ha a gyerekek már nem játszanak vele?

Íme egy játéktábla, ami az asztalon maradhat üveg alátétként, vagy egyszerűen dekorációként. A retro minta pedig, senkit ne tévesszen meg, mert komoly jelentéssel bír, alapjául szolgál egy koncentrációt igényelő társasjátéknak. Mindössze két speciális dobókockára van szükség.

Scan0069 Hozzávalók:

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

Lássuk ki a gyorsabb, ki ismeri fel, és mutat rá hamarabb a megfelelő (színben és alakzatban a dobással egyező) alakzatra?

Scan0068Két dobókockával kell dobni, majd gyorsan le kell olvasni a dobókockák által mutatott információkat, és ha felfedezzük az üvegtáblán, rá kell mutatni. Az egyik dobókocka az alakzatot mutatja, azaz a kör és a háttér beszínezésének variánsait, a másik dobókocka pedig a színeket jelzi. A játéktáblát és a dobókockákat úgy kell megtervezni, hogy a játék valóban élvezhető legyen.

Scan72Mivel 6 oldalú dobókockákat készítettem, a tábla pedig csak 4×4-es, lesznek olyan dobások, amelyek nem szerepelnek a táblán. Ebben az esetben az  a játékos téveszt, aki táblán mutogat. További nehezítések: pl. a mezőket úgy színezzük be, hogy többértelműek legyenek, azaz több dobáskombinációnak is megfeleljenek, vagy készíthetünk még egy dobókockát, amely meghatározza, hogy melyik kezünkkel, ujjunkkal kell mutogatni (lásd: Ujj twister, a gyereketető.hu 2014. máj. 6-ai bejegyzését).

Ha elkészültünk a tábla rajzával, helyezzük rá a megtisztított üveglapot. A kontúrfestékkel kezdjük:

Scan73

A kontúrfesték tubusos, és egy vékony hegyen keresztül folyik a festék. Ha ilyen jellegű festékkel dolgozunk arra kell figyelni, hogy ne nyomjuk erőteljesen a tubust, mert akkor hirtelen sok festék kerül az üveglapra, és nem lesz egyenletes a kontúrvonalunk, hanem inkább “csomós”. Ugyanakkor, az sem jó, ha nagyon vékony a vonal, mert amikor elkezdjük színekkel feltölteni az alakzatokat, könnyen átfolyhat egyik szín a másikba, keresztül a kontúrvonalon. Így eltalálni a pontos vastagságot, és ráadásul még egyenletes, szép egyenes vonalat is húzni, úgy gondolom nem annyira a tehetség, precizitás, vagy biztos kéz erőpróbája, hanem inkább a gyakorlottságé. Az üveglapra rajzolandó kép többszörös papíron történő átrajzolása segíthet a vonalak ívének, a rajzolás irányának memorizálásában, elsajátításában, ezért talán jó gyakorlatnak minősülhet az üveglapon történő kontúrozáshoz is.

Ha elkészültünk a kontúrvonalakkal jöhet a színezés. A festéshez lapos, fehér sörteecsetet használjunk. Ez esetben is ajánlom, hogy válasszunk egy színezési irányt – kívülről befelé, vagy fordítva-, de mindenféleképpen várjuk meg, ha egymás melletti alakzatokat festünk, hogy a korábban lefestett alakzat kis mértékben megszáradjon.

Ha megszáradt az üvegtáblánk, fordítsuk meg. Ez esetben a képnek a színe lesz a fonákja, így a mutogatások következtében nem sérül a festés. Az üvegtábla aljára pedig, ragasszunk habosított, kétoldalas ragasztószalag darabokat. A kétoldalas ragasztószalagról ne vegyük le a hordozóanyagot, illetve csak akkor, ha az üvegtáblát rögzíteni szeretnénk valamihez.

Scan71A dobókockák elkészítése pofon egyszerű. Rajzoljuk át a zöld hátteres kocka sablont, színezzük ki a megtervezett módon, majd vágjuk ki. Ha nincs elég tartása a papírnak, ragasszuk rá egy kartonra, majd ismét vágjuk körül. A vonalak mentén hajtsuk be az oldalakat, majd a fülek beragasztózásával illesszük össze a kockát.

Készen is van az üveg alátét/játékunk!

Scan74

A játék alapja, illetve további játékötletek:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s