Kicsi házi-madárijesztő

Az őszi kreatív ötletek nagy kedvence a madárijesztő. Pár rongydarab felaggatva egy-két karóra és már készen is van, a varjak pedig elméletben jól megijednek. Azonban az idő csípőssége miatt egyre kevésbé akaródzott kimennem a természetbe rongydarabokkal zsonglőrködni. 2Így nem volt mást mit tenni, otthoni, ablakba kiakasztható madárijesztőt készítettem.
Hozzávalók:

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

2015-11-02 10.46Első lépésben tömjük meg a zoknit! Fentről lefele haladjunk és fokozatosan. Vagyis először alakítsuk ki a fejet. A módszer egyszerű: tömünk, aztán kötözünk.

A vatta könnyen formálható. 2015-11-02 10.47Kössünk orrot, fület, bibircsókot és amit kedvünk diktál.

Jöhet a has, amiből elkötjük a kezeket.

2015-11-02 11.11

A harisnyazokni alját tömjük meg, kicsit vágjuk be, majd cérnával alakítsuk ki a lábakat.

Így néz ki a bábunk elölről.

2015-11-02 11.17

Hátulról.

2015-11-02 11.18

Jöhet az öltözék. Az alábbi minta jó kiindulópont lehet a ruhadarabok elkészítéséhez. Azonban nem tudom garantálni, hogy a pontosan betartott mértékek biztosan meg fognak felelni. Ugyanis minden harisnyazokni más, és a kitömöttség mértéke, az elkötözött testrészek nagysága (deformáltsága, mint pl. rövid láb, nagy has) mind-mind változtat az alábbi minták paraméterein.

mintamadarijeszto 001

A nadrágmintát és az ingujjat kétszer kell átrajzolni a megfelelő színű puha filclapra. A nadrág kék, az ing sárga, a nadrágfoltok narancssárga és testszínűek, a sapka barna.

Következzen a nadrág és az egyéb ruhadarabok összevarrása:

A nadrág esetében először egyszerű öltésekkel varrjuk fel a foltokat, majd a fonákján kezdjük el összevarrni az elemeket.

Az öltéstechnika: kössünk bogot a fonal végére, majd szúrjuk át az anyagon. Készítsünk egy hurkot, majd alulról, az első öltéstől valamivel távolabb, szúrjuk át ismét a tűt. Vigyázzunk arra, hogy a hurkot ne húzzuk meg! A hurkon öltsünk át, és húzzuk meg a szálat. Ennél az átöltésnél fontos az irány: kívülről befele/ balról jobbra/ fentről le, mindegy hogy nevezzük, csak ne fordítva legyen! (Az öltéstechnika leírása mellé képeket találsz a 2015 februárjában közzétett, Virágkitűzők filcből című bejegyzésben.)

2015-11-02 11.54

Majd minden összevarrt elemet ki kell fordítani.

Félig felöltöztetve a bábunk + az ing varrása:

2015-11-02 12.45

Az ingnek csak az egyik oldalát kell összevarrni (a fonákján dolgozunk, majd ezt is kifordítjuk). Az ujjakat jóformán a bábun varrjuk fel. Az ingujjakat vagdossuk be!

Az ing derekát és nyakát férceljük be, majd húzzuk össze és kötözzük meg. Ugyanezt ismételjük meg a nadrág derekával is. (A fércelő öltések helyei a mintán zöld szaggatott vonallal vannak jelölve.) Varrjuk fel a nadrágpántokat. Hátul keresztezzük a két pántot.

5

Rajzoljunk arcot a bábunknak, kössünk sálat a nyakába.

3

Így most már pofás kis madárijesztőnk kezd kialakuló félben lenni.

A bábunk feje búbjára öltsük fel az akasztót, majd mindentragasztóval ragasszuk fel a hajnak való száraz dekorfűvet. Vigyázzunk, hogy az akasztót ne ragasszuk le.

A sapka három háromszög összevarrásából alakul ki. Fércelő öltésekkel (a nadrág és az ing lekötözésénél használt módszerrel) alakítsunk a sapka formáján. Az akasztót öltsük át a sapkán, csomózzuk meg. A biztonság kedvéért, a sapka karimáját ragasszuk a fűhajhoz.

4

Készen is van a kicsi házi-madárijesztőnk!

1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s