Farsangi madármaszk felnőtteknek

Farsangi időszakban minden a feje tetejére áll. Az igazi karneváli hangulathoz pedig elengedhetetlen a jelmez, maszk és a játék, vagyis a “másnak lenni” mozgatórugói. A következő maszk-készítési ötlet a nagyobbaknak, felnőtteknek ajánlom.

maszk_tollas2Hozzávalók:

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

A képen látható maszk divatos papírmasé technikával készült. Az igazi kihívás az alapforma kitalálása volt, mivel nem találtam önként jelentkező egyént, aki bevállalta volna, hogy az arcára építsem a maszkot, a technika lényege pedig: egy kész forma leképzése átnedvesített papírral. A ragasztó úgymond a kötő- és egyben keményítő anyag.

A beborítandó forma, maszkalap kialakításához egy 5 literes befőttesüveget és egy úszószemüveget használtam fel. Az úszószemüveget ráhelyeztem a befőttesüvegre, majd a szemüveges felületet beborítottam alufóliával. Egy edénykében egy kisebb adag fehér ragasztót vízzel hígítottam, amíg az állaga tejszerű nem lett, majd ezt az anyagot sörteecsettel rákentem az alufóliás felületre. Erre rákerült egy réteg feltépkedett, összehajtogatott toalettpapír. Majd a kikevert ragasztós vízzel, sörte ecset használatával átáztattam. Ezt követte az újabb réteg száraz papír, amit ismét átáztattam. A szemek helyét hagyjuk üresen. Ezt a műveletet addig ismételtem, amíg a maszk elérte a fél ujjnyi-ujjnyi vastagságot. Az így elkészült maszkot körülbelül egy fél napig hagytam száradni, de hajszárítóval csökkenthető ez az idő.

maszk_nyers

A maszk félszáraz állapotban már levehető az alufóliáról, illetve elkezdhetjük ráépíteni a csőrt. A csőr formát keményebb rajzlapból vágtam ki, majd ugyanazzal a technikával amivel a maszkot készítettem, az alapra építettem a csőrformát. A csőrforma felépítése egy kicsit nehézkesebb, mint a maszkforma elkészítése, ugyanis figyelni kell arra, hogy a papírból kivágott csőralapot ne áztassuk el teljesen, illetve folyamatosan ellenőrizni kell, hogy ki van-e eléggé egyensúlyozva a csőr. Természetesen az átnedvesített papír száradás után veszít a nehézségéből, de vigyáznunk kell arra, hogy mit bír meg az alap. A csőr görbületét a legvégén hajlítsuk meg. Ha elkészült a maszk, a felületet kenjük át még egyszer hígított fehér ragasztóval.

Hagyjuk megszáradni a maszkot, majd vágjuk körül a széleket. A színezéshez ezüst akrilfestéket használtam, de természetesen mindenki saját ízlése szerint válassza meg a maszk színét.

maszk_lefestett

A dekortollakat átlátszó mindentragasztóval rögzítettem.

maszk_tollas

El is készült a madármaszk!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s