A 2016-os húsvéti kézműves pályázatra érkezett: Húsvéti tojás kirakó

húsvéti tojás kirakó 1 A tojás MDF lapból lett kivágva, majd puzzle-szerűen feldarabolva. A mérete 70 X 95 cm és 16 darabból illeszthető össze. Vastagsága 6 mm. Színezéséhez akrilfestéket használtunk. A felvitelnél ügyeltünk arra, hogy minimális vízzel hígítsuk, hiszen a préselt falap a nedvesség hatására deformálódhat.
A kirakó többcélúan felhasználható az óvodás korosztály számára. Összeillesztés közben fejlődik a gyermekek finommotoros képessége, szem-kéz koordinációja, rész-egész viszonyok érzékelése. A játékvariációkhoz készítettünk még egy, az eredetivel megegyező méretű és színezésű tojást kartonból, melyen a részek nincsenek szétvágva.
Ízelítőül néhány ötlet a játékokhoz:
•Kisebbeknél színazonosítás, megkülönböztetés, később a színek megnevezése.
•Állatfigurákat kinyomtatva, laminálva, táblagyurmával rögzítjük a kartonlap különböző színeire, majd kirakjuk rá a puzzle-t. A gyerekek a tojás színeivel azonos kis kártyákból húzhatnak, majd a megegyező színű kirakódarabot felemelve megnevezzük az állatot, majd utánozzuk hangját, mozgását, stb. Később memóriaként is használható.
•Nagyobbak fejlettségüktől függően 3 vagy több színkártyát húznak, megfigyelik az alaplapon azonos színen elhelyezett formákat, majd a puzzle kirakása után sorba rendezik színkártyáikat és aláillesztik a megfelelő formát. Ellenőrzés az egyes darabok felfordításával történik.
•Kincset rejtünk el valamelyik szín alatt. Szóbeli instrukciók alapján kell megtalálni: mi van alatta, fölötte, jobbra, balra.húsvéti tojás kirakó 2

Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda

Szamóca csoport

Felkészítő pedagógusok: Palyafári Fruzsina, Szalbotné Kovács Mária fejlesztő óvodapedagógusok

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s