Nemezötletek fiúknak, lányoknak

Napsütés, meleg…. azaz elő a vizes tálakkal, szappannal! Mi kell még? Egy kis gyapjú és kezdődhet a nemezelés!

Hozzávalók:3

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

A nemezelés általában egy labda elkészítésével szokott kezdődni. Hogy miért is? Talán így lehet a legkönnyebben megbarátkozni a gyapjúval, a nemezelés folyamatával, a gyapjúszálak egymásba simításának mikéntjével. Ugyanakkor egy pattogó labda elkészítéséhez türelem kell, és több óra. Ha valaki először találkozik a nemezeléssel és képes több órán keresztül egy labdát gyúrni, akkor kétség nincs, megragadta a technika. Az eredmény viszont mindig csodálatos, hiszen természetes anyagból a gyermek maga készítheti el azt a labdát, fülbevalót, egyéb nemez tárgyat, amit aztán éveken keresztül használhat, játszhat vele, hordhatja, nyűheti.

A labda

1_2

Előzetesen tépkedjük szét a gyapjút, hogy a szálak kicsit fellazuljanak. A széttépett gyapjúszálakból formáljunk gombócot. Kicsit vizezzük be, enyhén szappanozzuk, majd begömbölyített tenyérrel, gyengén kezdjük el simogatni, gombolyítani. Tegyünk rá előzetesen széttépett színes gyapjúszálakat. A már ismert mozdulattal dolgozzuk a gömbre. Ha a gömb összeállt, szappanozzunk, kicsit nyomjuk össze, majd ismét gömbölyítsük. Ha száraz a gyapjú, újra szappanozzuk be a kezünket. Akkor jó, ha éppen átitatódik, de ha összenyomjuk, nem folyik belőle fölösleges víz.  Az erősebb gyúrás akkor kezdődhet el, ha a labda felülete összeállt. A labda egyre kisebb és erősebb lesz. A legvégén az asztalon görgessük szép kerekre! A jó labda erősen a földhöz vágva legalább akkorát pattan, mint a gazdája magassága.

A labdakészítés “veszélyei”:

A gyapjú a szálak összedolgozásával, nemezeléssel zsugorodik, és elég sok idő míg a labda eléri a pattogós keménységet. Ezért kezdetbe ne teniszlabda nagyságokban gondolkodjunk. Akkora gyapjúmennyiséget kezdjünk el gyúrni, ami szárazon épp hogy elfér a tenyerünkben, nem baj ha a végeredmény pingpong-labdaméretű lesz.

A másik nagy veszély, a szappan, a hab, a víz. Igyekezzünk megtalálni a módot, hogy hogyan is simogathatjuk egymásba a leghatékonyabban a gyapjúszálakat. Ha száraz a gyapjú, biztos nem fog sikerülni, de ha víztől és szappantól csöpög akkor sem.

A fülbevaló

2A labdakészítéshez hasonlóan, készítsünk kisebb golyókat. A technika ugyanaz, de kevesebb időt vesz igénybe, ugyanakkor nem célunk a pattogós keménység elérése. Viszont a gyapjúmennyiségeket igyekezzünk úgy összeállítani, hogy a fülbevalópárt alkotó golyók/labdácskák nagyjából hasonló méretűek legyenek. Ha a nemezgyöngyökké minősült labdácskák kellőképpen megszáradtak, összeállíthatjuk a fülbevalót. Használjunk gyöngyöket és egyéb díszítő elemeket!

 

A közös nemezelés élményéért és az ötlet megvalósításában nyújtott segítségért köszönet a nemezmesteremnek. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s