Rajzzsugorítás, ékszerkészítés

A kézművesek világában hódít a zsugorkázás! Hogy mit takar ez a technika? Szerezd be a speciális zsugorodó fóliát, és rajzolj, alkoss kedvedre!

Hozzávalók:3

Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!

Keresd a blogon a 2016. ápr. 27-ei bejegyzést, ahol megismerheted a technika alapjait. Azonban előre szólok, hogy a zsugorkázásra sincs felülírhatatlan recept, vagyis ahány ház annyi szokás. Könnyen alakítható az otthonunkban megtalálható eszközökhöz, beállítottságunkhoz. A technika lényege: nagyban rajzolni a speciális fóliára, amit aztán hő hatására zsugoríthatunk. Kicsinyíthetünk hőlégfújóval, sütőben, melegszendvics sütőben, sőt olyan videóra is rátaláltam, ahol működött a hajszárítós megoldás. Nekem a sütős módszer vált be. Alacsony hőfokon 10-15 perc alatt összezsugorodik a fólia. A folyamat szemlélése közben ne ijedjünk meg, a zsugorodás úgy kezdődik, hogy a fólia először egy galacsinná gömbölyödik, majd kisimul.

Miért jó ha zsugorítunk?

Nem kell kínlódnunk az aprólékos rajzokkal, elkészíthetjük nagyba, amit nagyjából negyedére zsugoríthatunk. Ha másolunk, megengedett bizonyos hibamennyiség, a zsugorításkor elvesznek az összképben. Ugyanakkor rajzolhatunk szabad kézzel is (fenti kép, zsugorítás után). A fólia ollóval könnyen vágható, méretre szabható. A tervezett szabályos formák zsugorításakor viszont számolnunk kell egy bizonyos mennyiségű deformálódással.

Fóliára átmásolt rajz:

5

Zsugorodás mértéke:

1

Mivel rajzoljunk, színhasználat:

A rajzoláshoz használhatunk: tűfilcet, filctollat, színes ceruzát és szinte mindenféle rajzeszközt. Az akrilfestéket, temperát még nem próbáltam, azonban elméletileg a festés is működik. A fólián a festék nem szárad meg teljes mértékben, azonban a kisütéskor ráég. Ha rajzoláskor nem látszanak élénken a színek, akkor sincs semmi baj, mivel  sütés során sötétednek a színek.

2

A fólia melyik oldalára rajzoljunk:

Megkönnyítjük az életünket, ha az előcsiszolt zsugorfóliát válasszuk, ugyanis mindig a csiszolt felületre kell rajzolni. Ha a fólia mindkét oldalára szeretnénk rajzolni, akkor csiszoljuk meg a fényes oldalt is. A csiszoláshoz használhatunk csiszolópapírt, körömreszelőt.

További ötletek, minták:

  • praktika 2016. augustusi 8. számában

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s